Zázvor ako liek
Každý z nás sa už stretol s týmto nezvaným hosťom chrípkou alebo prechladnutím. Najmä v práci keď si človek nemôže odpočínúť je toto veľmi nepríjemné človek je vyčerpaný a unavený. Keď sa ale ešte len začínajúce nachladnutie začne liečiť nemusí to končiť dokotorom a liekmi z lekárne alebo dokonca antibiotikami. Na toto je tu náš zázračný liečivý zázvor. Zázvor pochádza z tropickej Južnej Ázie.
Je to vlastne koreň, ktorý vám v chladničke vydrží tak dlho ako iná neopracovaná koreňová zelenina. Zázvor má špecifickú ostrú jemne pálivú príchuť. Obsahuje vitamín B9, C a vitamín E. A obsahuje látku gingerol, pôsobí protizápalovo, tiež znižuje bolesť a má antioxidačné účinky.
Takže tento koreň je ideálny pri prechladnutí, chrípke či horúčkach.
Taktiež ho ženy odcenia pri bolestivejmenštruácii. Zázvor znižuje cholesterol a má rotirakovinotvorné účinky.
V Číne sa zázvor používa už celé tisícročia ako v čerstvom tak aj v sušenom stave na výrobu liekov sirupov, ale tak isto sa pridáva aj ako aoromatická ingrediencia na dochutenie jedál v kuchyni. Taktiež našiel využitie aj pri cukrárskychvýrobkoch a dokonca aj ako sušená prísada na prípravu chleba.
Ponúkam vám pár receptov ako si pripraviť zázvor:
zázvorový čaj:
– odstránte zázvorovú šupku
– nastrúhajte asi 1×2 cm zázvoru na strúhadle alebo ho kľude nakrájajte nožom na malé kúsky
– môžete pridať zelený alebo iný bylinkový čaj
– celé to zalejte asi 2 deci vriacej vody a neháme lúhovať
– nakoniec môžeme osladiť medom, vtedy sa zmierni zázvorová pálivá príchuť
Zázvorový čaj s brusnicami:
– pripravíme si očistený kúsok zázvoru
– asi jednu kávovú ližicu brusníc
– nastrúhaný alebo nakrájaný zázvor dáme na dno šálky pridáme brusnice a všetko zalejeme horúvou vodou
– môžeme dochutiť medom
Zázvorovo- jablková imunitná bomba:
– pripravíme si asi 3cm očisteného zázvoru
– 1 väčšie jablko
– jablko a zázvor najemno nastrúhame a zmiešame
– dochutíme medom a citrónovou štavou
– takto konzumujeme ližičku 3x denne ako prevenciu pri nachladnutí