Zázvor ako liek

Každý z nás sa už stretol s týmto nezvaným hosťom chrípkou alebo prechladnutím. Najmä v práci keď si človek nemôže odpočínúť je toto veľmi nepríjemné človek je vyčerpaný a unavený. Keď sa ale ešte len začínajúce nachladnutie začne liečiť nemusí to končiť dokotorom a liekmi z lekárne alebo dokonca antibiotikami. Na toto je tu náš zázračný liečivý zázvor. Zázvor pochádza z tropickej Južnej Ázie.
Je to vlastne koreň, ktorý vám v chladničke vydrží tak dlho ako iná neopracovaná koreňová zelenina. Zázvor má špecifickú ostrú jemne pálivú príchuť. Obsahuje vitamín B9, C a vitamín E. A obsahuje látku gingerol, pôsobí protizápalovo, tiež znižuje bolesť a má antioxidačné účinky.
kořen zázvoru
Takže tento koreň je ideálny pri prechladnutí, chrípke či horúčkach.
Taktiež ho ženy odcenia pri bolestivejmenštruácii. Zázvor znižuje cholesterol a má rotirakovinotvorné účinky.
V Číne sa zázvor používa už celé tisícročia ako v čerstvom tak aj v sušenom stave na výrobu liekov sirupov, ale tak isto sa pridáva aj ako aoromatická ingrediencia na dochutenie jedál v kuchyni. Taktiež našiel využitie aj pri cukrárskychvýrobkoch a dokonca aj ako sušená prísada na prípravu chleba.
Ponúkam vám pár receptov ako si pripraviť zázvor:
 
zázvorový čaj:
      – odstránte zázvorovú šupku
–                    nastrúhajte asi 1×2 cm zázvoru na strúhadle alebo ho kľude nakrájajte nožom na malé kúsky
–                    môžete pridať zelený alebo iný bylinkový čaj
–                    celé to zalejte asi 2 deci vriacej vody a neháme lúhovať
–                    nakoniec môžeme osladiť medom, vtedy sa zmierni zázvorová pálivá príchuť
 
Zázvorový čaj s brusnicami:
–                    pripravíme si očistený kúsok zázvoru
–                    asi jednu kávovú ližicu brusníc
–                    nastrúhaný alebo nakrájaný zázvor dáme na dno šálky pridáme brusnice a všetko zalejeme horúvou vodou
–                    môžeme dochutiť medom
 zázvorový čaj
Zázvorovo- jablková imunitná bomba:
–                    pripravíme si asi 3cm očisteného zázvoru
–                    1 väčšie jablko
–                    jablko a zázvor najemno nastrúhame a zmiešame
–                    dochutíme medom a citrónovou štavou
–                    takto konzumujeme ližičku 3x denne ako prevenciu pri nachladnutí