Jedlo pre veľa ľudí
Moja stará mama varila denne pre 12 ľudí. Neuveriteľné- ale predsa pravdivé a možné. Faktom ale je, že nechodila do práce a celý dopoludňajší čas trávila v kuchyni.
Základom každého jedla je polievka. Ak chceme ľudí nasýtiť – polievka nesmie chýbať.
Nemusí byť mäsová- stačí siahnuť po receptoch starých mám a naozaj za pár centov máme polievku v priebehu niekoľkých minút na stole.
- Rascová s vajíčkom
- Zemiaková
- Paradajková
- Zeleninová
Všetko sú to polievky, ktoré moja stará mama robila z domácich surovín. Chovala sliepky, kravu, ošípané a pestovala zemiaky, zeleninu.
Bežným hlavným jedlom u nej nebol mäsový pokrm, ale múčne jedlá. Doma pripravené s láskou a preto aj veľmi chutné.
- Pirohy
- Zemiakové placky
- Halušky
Koľkí z nás by si ich veru že dali aj dnes !
Nie sú to finančne nákladné jedlá- sú dokonca lacné a oveľa chutnejšie ako novodobý „vymýšľaniny“ nepatriace do našej kuchyne ako suši, hamburger, pica.
Dnešnou klasikou pre veľa ľudí je asi kapusta a guľáš. Maďarská špecialita, ktorá sa dá naozaj robiť na mnoho spôsobov. Môže byť s mäsom, ale aj bez mäsa. Môže byť hustý – vhodný ku knedlíku, ale aj riedky, polievkový.
Vždy keď mám na chalupe veľa hostí, tak varíme guľáš.
Dá sa pri príprave zapojiť do práce veľa ľudí. Každý pridá svoju trošku umenia a chuť guľášu je vždy iná.
Chlapi milujú guľáš hlavne kvôli tomu, že do neho prilievajú slivovicu. Vraj na to, aby mäsko rýchlejšie bolo mäkké a krehké.
Nik netuší, koľko slivovice ide naozaj do guľášu a koľko na „koštovku“.
Výborným jedlom pre mnohých stravníkov v prírode sú aj špekáčiky-
Dávno to už ale nie je ale lacné jedlo.
Deti zvyknú na palici s radosťou opekať. Tešia sa aj z vytvorenia palice aj zo samotného pečenia. Na palicu si dávajú aj cibuľku, cuketu, paradajku, slaninku a vytvárajú chutné špízy.
Základom všetkého je ale chlieb. Kde niet chleba- je hlad- tvrdila múdro moja milovaná starká.